Звукови съвети – Задайте нивата правилно. Контролирайте околната среда

      Comments Off on Звукови съвети – Задайте нивата правилно. Контролирайте околната среда

Добрият контрол подобрява качеството на звук

Контролът на звука е също толкова важен, колкото и контролът на експозицията. Има много опции за управление, просто трябва да изберете на какво ще обърнете внимание: екрана на камерата, миксера, външния рекордер или самия микрофон.

Ако нивото е твърде ниско, ще трябва да увеличите нивото по време на инсталацията; ако е твърде високо, ще се появи изкривяване. В първата опция можете да намерите изход, но в същото време нивото на шума в записа също ще се увеличи; същото се случва, когато яркостта на кадрите е увеличена. Това може да бъде компенсирано до известна степен чрез намаляване на шума, но в идеалния случай е най-добре да го направите правилно, докато снимате. Ако звукът е твърде висок и изрязан, тогава е като да загубите акценти или детайли в сянка в кадъра. Това е трудно, ако не и невъзможно, да бъде отстранено.

Най-добре е да контролирате звука, като използвате комбинация от графични нива, предлагани от камерата или рекордера, и като използвате слушалки. Визуалната индикация ще ви позволи да зададете точно входното ниво. Но трябва да разберете, че може да се наложи да регулирате нивата по време на снимането.

Мониторингът на слушалките ви помага да проверите какво записвате и колко точни са микрофоните. Например графичните нива ще ви попречат да разберете колко добре са позиционирани микрофоните. Слушалките се изискват и при инсталиране на пистолетния микрофон, за да се гарантира, че обектът е в най-чувствителната зона.

Добрият контрол включва и проверка на казаното пред камерата. Възможно е да има резерви или грешки в думите. По-добре е да го презаснемете веднага, за да не се налага да записвате всичко по-късно или да го поправяте по време на редактирането.

Контролирайте околната среда

Как да извлечете максимума от дадено място

Без значение колко добри са микрофоните, които използвате, и колко добре са разположени, факторите на околната среда все още ще повлияят на звука, който снимате. Използването на микрофон в правилната посока до известна степен ще помогне за премахване на фоновия шум, но не винаги може да бъде възможно напълно да се избегне. Шум като преминаващия трафик може да попречи на записания звук, така че си струва да планирате заснемането в момент, когато вероятността от такава намеса ще бъде минимална. Ако забележите чужди звуци, по-добре е да презаснемете дубъл, отколкото да прекарате време след обработка на звука и премахване на всички ненужни шумове по-късно.

Когато снимате на закрито, изключете устройства като хладилници или климатици, за да избегнете фонов шум. Ако такива фонови звуци са необходими за атмосферата в кадъра, по-добре е да ги запишете отделно и след това да ги смесите по време на публикацията. Освен това изключете мобилните телефони и други безжични устройства, тъй като те могат да причинят смущения.

Вятърният шум обаче е най-големият вредител на звука от околната среда. Дори най-лекият вятър може да създаде нежелани шумове, дори ако условията първоначално не изглеждат ветровити. Поради тази причина си струва да се уверите предварително, че всеки микрофон, който ще използвате, има предно стъкло.

Източник: https://www.prosound.bg/