Как да изберем бизиборд за дете?

      Comments Off on Как да изберем бизиборд за дете?

Мария Монтесори е известен италиански лекар, учител и учен (1870 – 1952), който обосновава благотворното влияние върху развитието на детските двигателни умения на бебетата благодарение на малки предмети. Благодарение на нейната система образователни играчки за деца, включително бизиборда, в наши дни се използват по целия свят.

Защо ви е необходим бизиборд?

От около 7-10 месечна възраст бебетата започват да проявяват активен интерес към света около тях. По правило познавателната дейност започва с малки предмети (контакти, ключове, бутони и др.), които попадат в полезрението им, което е полезно за здравето на детето. Затова беше разработена специалната образователна играчка бизиборд или още “занимателна дъска”.

Busy board (от англ. заета дъска, забавна дъска) е дървен или пластмасов панел, дъска  или повърхност, която е добре обработена, с хипоалергенен състав. Тя може да бъде оборудвана с различни предмети, фиксирани върху нея, които да са предназначени да развиват фини двигателни умения и следователно логическото мислене на децата. Самообучението е възможно чрез закачане на безопасни, но интересни предмети от ежедневието на децата и възрастните върху дъската. Родителите не трябва да се тревожат за здравето на детето си, когато ги оставят с нея.

За какво друго е полезно “дъската”?

Образователният панел насърчава развитието на такива жизненоважни умения като:

  • Концентрация на вниманието и запомняне на последователността от действия. Например, използване на резе за отваряне или затваряне на врата.
  • Развива постоянство и търпение. Например инсталациите с метални рамки, които наподобяват сметало развиват основите на математическото броене.
  • Развива логиката и въображението (на дъски с имитация на приказни сюжети). Детето може да измисли свой собствен сценарий.
  • Упоритост в постигането на целта. Моделите със симулация на връзване на връзки на обувка.
  • Моделите с математическа образователна насоченост помагат на детето да се научи да пише цифри, букви
  • Моделите с елементи на сортер ориентират детето относно цветовете и различните геометрични фигури.

Видове образователни играчки

В зависимост от възрастта на детето към дъската са прикрепени различни функционални битови предмети: ключове, зъбни колела, дрънкалки, клавиатури от музикални инструменти, аксесоари за облекло (копчета, връзки, ципове, велкро и др.).

Избор по модели

На съвременния пазар на детски образователни игри има няколко варианта за бизибордове.

Класически. Бизибордът е обикновена дървена повърхност (височината не надвишава половин метър, от 40 см. до 1 м.), върху която са фиксирани когнитивни детайли.

Класическата бизидъска може да има по-сложен дизайн, наподобяващ статив с книга, фиксиран в работно положение. Елементите могат да бъдат разположени както от двете страни, така и от едната страна. Можете да рисувате върху втората половина.

Класическата дъска може да е изработена и под формата на фигури на животни, къщи и превозни средства. Такива опции са много привлекателни за най-малките изследователи. Особено ако фигурките имитират приказни герои или модели, представящи реалния живот.

Busybox модели се предлагат широко на “детския” пазар. Изработват се под формата на куб или къща, като всяка страна има свое предназначение. Тези модели са многофункционални. Например покривът на сграда с наклони увеличава игралните панели от 6 на 8.

Предимствата на меките бизнес дъски от типа busy book, пълни със синтетичен пух и полиестерни топки, включват липсата на остри ъгли, така че най-малките „изследователи“ могат да си играят с дизайна без проблем. Кубове, топки, пирамиди или фигурки на животни са оборудвани с много елементи, които развиват тактилни усещания: торбички, пълни с различни пълнители, копчета, парчета и др.

Друго предимство на модела е, че родителите сами могат да добавят безопасни детайли към изделието.

Не трябва сами да правите такива модели, с изключение на бизи книги. Сложните опции за закрепване на електрически крушки, твърди ключалки и дизайнерски елементи могат да навредят на детето.

Следователно закупуването на бизиборд, като се вземе предвид възрастта на детето, от детски магазини или от специални сайтове в световната мрежа, ще гарантира безопасността и съответствието с “методическото ръководство”. Също така, консултантите ще ви помогнат да изберете модел, който отговаря на възрастта на бебето или детето и неговите индивидуални предпочитания. В допълнение, детето, заето с развитието на света наоколо, дава възможност на родителите да правят свой собствен бизнес или да се отпуснат.

ИЗТОЧНИК: https://jambo-bg.com/