Полезна информация за обувките

      Comments Off on Полезна информация за обувките

Информацията на обувките под формата на етикет трябва да включва информация за материалите, използвани за направата на горната част, подплата, чорап и подметка. Тази информация трябва да се показва директно върху поне един от обувните артикули. Важно е да прочетете етикета към всеки чифт обувки преди да решите да ги закупите. Етикетът трябва да показва информация за състава на трите части, съставляващи обувката:

  • горната : външната страна, прикрепена към външната подметка;
  • комплектът, състоящ се от подплатата и стелката (отвътре на обувките);
  • външната подметка : долната част на лицето е подложена на износване в резултат на ходене и е фиксирана към горната.

Информацията трябва да е видима и да посочва материалите, използвани главно в състава на обувката. Съставът на обувките може да бъде посочен или чрез пиктограми, или чрез текстови указания, обозначаващи използваните материали. За разлика от тапицерията или кожените изделия, обозначаването на животинския вид не е задължително за обувките. Разбира се, когато се появи въпрос от страна на купувача, то той трябва да отговаря на реалността и да може да бъде оправдано от професионалиста. Другите материали, които е вероятно да бъдат посочени на етикета като информация са тези свързани с текстила, и тези свързани с “други материали”, всеки от които е материализиран със съответно лого.

Например кожата и нейните различни разновидности е доста бъркан материал сред купувачите. Има кожи които трудно могат да бъдат разпознаваеми като изкуствени или естествени. Но на етикета трябва да има информация за кожата на обувката, което е запазило първоначалната си влакнеста структура повече или по-малко непокътнато и което е дъбено. От каква кожа са направени обувките и т.н.

Етикетирането също така трябва да дава възможност за идентифициране на производителя или продавача. В повечето случаи обувките са директно покрити с регулаторни пиктограми. След това търговецът трябва да покаже обобщена таблица, показваща пиктограмите и тяхното значение, по видим и четлив начин, което позволява на потребителя да бъде правилно информиран за значението на етикета.

Източник: https://mes.bg/